Android Jelly Bean-t pakoltam Galaxy S-re

Elmondható nagyon sok minden a Jelly Bean-ről —a 4.1-es Androidról— jó és rossz oldalon egyaránt. Nekem tetszik és gyorsan meg is mutatnám mi az ami legelőször belopta szívembe eme rendszert.

JB, de honnan?

Először is nézzük meg mit használok. Team Android Jelly Bean v7.1 – röviden TAJB ROM-ot rántottam fel a telefonra. Először izgultam, de miután a PIN kódig eljutottam már megkönnyebbültem.

Első gondolatok az értesítéssel kapcsolatban

Sok olyan dolog volt ami szembetűnt és ezekből az első az értesítési sáv feltúrbózottsága volt. Én egyszerűen imádom. Az értesítőknek két állapota van. Az első a megszokott kis nézet, de ezen felül bekerült a kinyitott, nagyobb nézet. Ha egy értesítő rendelkezik mindkét nézettel akkor két újas tologatással össze csukható, illetve kibontható. Lényegében ha például van 3 új olvasatlan leveled, akkor alapértelmezetten kiírja, hogy van 3 új leveled 🙂 Amennyiben viszont két ujjal lehúzzuk az értesítő sorát kiírja a leveleket, hogy kitől jött. Ha csak 1 leveled van, akkor a tartalmából ad betekintőt. Ugyan ilyen a Google+ alkalmazás értesítései kirakják a +1 és az tovább osztás gombokat, illetve ha van kép hozzá, akkor még azt is megmutatja.

Képernyőfotó készítése

Régebben (Gingerbread és Ice Cream Sandwich alatt) a menü gomb és a hangerő mínusz gombbal lenyomásával volt elérhető. Idegesítő is volt, hogy állandóan beleugrott a menü a fotóba. Ez mostmár nem így van, hanem a hangerő le + bekapcsoló gomb együttes lenyomásával történik. Szerintem jobb lett, de sokan nem is tudják, hogy lehet ilyet 🙂

Google Now – Mindent most

Egy szóval leírva: Zseniális. Először azt láttam, hogy egyből adja nekem az időjárást. Ezután beállítottam, hogy közlekedni tömegközlekedéssel vágok neki az céljaimhoz vezető utakhoz, majd mindig jelezte, hogy milyen járatok indulnak (Budapesten) a közelemből. Nah ezek után jött a nagy meglepetésem, mikor a gépemen (laptop) rákerestem Google Maps-en egy utcára és amikor ránéztem utána a telefonra, akkor volt egy értesítőm, hogy nagy a forgalom, kb 34 perc lesz az út és legközelebb 3, 13 és 23 perc múlva indul arra a közelemből busz, ha el akarok jutni az imént keresett utcába. Ezek után már nem jelentett nagy meglepetést amikor reggel írta, hogy enyhe forgalom van, 12 perc lesz bejutnom munkahelyre és 4, 9, 14 és 19 perc múlva indulnak buszok amikkel odajutok. Először elgondolkodtam, honnan tudja ez hol dolgozom aztán rájöttem, hogy ki van töltve Google rendszerében, mint ahogy az Otthon is meg van adva, így munkaidő végefele jelzi, hogy mennyi idő hazajutnom és mikor jön a busz. Tényleg zseniális. És akkor nem beszéltem még ugyebár az eseményekről. Ha a naptáramban van valami a mai napra akkor azt szintén kiírja. Én a Google Now megtekintésével indítom a napomat.

Minden más

Sok olyan van még ami nagyon tetszik belőle, de ami igazán megfogott az a zárolt képernzőn elhelyezhető mai események és az időjárás. Testre szabható alapértelmezetten, hogy mik legyenek a nyitásnál a különböző irányokban, viszont egyelőre még nincs választás. Hang sincs alapértelmezetten benne csak 1 hangjelző, 1 csengőhang és örülj annak, ha többet akarsz akkor rakj a telefonodra te. Valahol pozitív valahol pedig negatív számomra 🙂 A leginkább tetszetős, hogy alapértelmezett zenelejátszó a Google Music.

Balazs Nadasdi

Developer, Project Manager, Blogger, Dad... or sometihng like these

You may also like...